Новини

Акварел от пътуването на Щъркелов през 1912 г. в Златната колекция на галерия „Лоранъ“

В началото на м. март 2017 г. галерия „Лоранъ“ показа в изложбата „Златна колекция“ забележителeн акварел от Константин Щъркелов:

paris watercolour by K. Shtarkelov

В центъра на произведението е поставена колонада в коринтски стил, а надписът в долния ляв ъгъл „Paris Monceau“ насочва конкретно към изобразеното място – това е паркът Монсо в Париж:

paris colonnade monceau

Картината представлява рядкост не само защото е много добре запазена ранна творба с „екзотичен“ сюжет. Важно е да се отбележи, че в публичното пространство за първи път излиза един от акварелите, които Щъркелов донася от пътуването си през 1912 г. в Западна Европа.

Как художник с толкова ограничени средства успява да организира 75-дневно пътуване до големите европейски столици? През октомври 1911 г. Щъркелов представя първата си самостоятелна изложба  –  в стаичката, служеща за гардероб към салона по история в Рисувателното училище той подрежда 80 картини – пейзажи и няколко портрета. Изложбата преминава при общо одобрение, критиката се изказва добре, а със средставата от откупките „заминах на Запад да обиколя галериите“ – както той записва в дневника си.

Пътуването започва в началото на 1912 г. с престой във Виена и Мюнхен, през февруари 1912 г. художникът вече е в Париж, където остава до началото на март, след което заминава за Лондон – „…поне там да видя хубави акварели, защото до тук не видях свестни“.

Интересно е да се отбележи, че същата тази колонада е изобразена през 1921 г. от Георги Велчев. Към този момент двамата художници, които по-късно ще се сприятелят, все още не се познават. Картината се намира в художествен музей „Георги Велчев“ в град Варна :

 

georgi velchev

Share