Новини

Художествен фонд на Министерство на външните работи

Художественият фонд на МВнР наброява близо 3 000 произведения – предимно живопис, графика и рисунки на известни български класици и съвременни автори и представлява една от най-богатите сбирки на българско изкуство. Намира се в сградата на министерството на ул. Ал. Жендов 2 в София и българските мисии по света. Сформиран е в началото на 60-те години на ХХ век с цел да откликне на представителните нужди на дипломацията, понастоящем фондът се управлява от Държавния културен институт.

Във фонда на Министерството се намират 6 акварела от Констатин Щъркелов, два от които се съхраняват в сградата на ул.Александър Жендов N:2 в София, а останалите 4 – в посолстовото в Белград.

posolstvo_beograd

легация на България в Белград

Легацията в Белград, открита през 1879 г. с указ на княз Александър Батенберг, е едно от първите дипломатически агентства на младата българска държава. Сградата на резиденцията на българския посланик, в която се намират повечето от произведенията от колекцията на посолството, е завършена през 1937 г.

Сбирката прозиведения за първи път e каталогизирана от Държавния културен институт и e официално представена пред местната общественост и дипломатически корпус през 2007 г., когато се навършwat 70 години от откриването на сградата на ул. „Бирчанинова” 26 в сръбската столица.

Източник:  http://www.culture-mfa.bg/

Share