Новини

„Константин Щъркелов. Самотникът скитник“- изложба в СГХГ

10.03.2020 |

В Софийска градска художествена галерия предстои откриването на ретроспективната изложба „Константин Щъркелов. Самотникът скитник, посветена на изминалите през 2019 г. 130 години от рождението на художника.
Експозицията ще представи близо 300 произведения от колекциите на Национална галерия, Държавна агенция архиви, БНБ, Държавен културен институт към Министерство на външните работи, галерии от страната и частни сбирки.

В интервю за БНР Аделина Филева, директор на СГХГ, споделя, че изложбата ще излезе извън „щампата за твореца“ и ще представи Константин Щъркелов не само в областта на натюрморта, но ще го покаже и като портретист и ще изледва какви образи е създавал в областта на рисунката, ще разкаже за неговите преживявания и отношение към войната.

Поставяне на телени мрежи пред с. Молчиова, 12. октомври 1916 г., акварел върху хартия, 13,5 х 16,3 см, ЦДА

Изложбата ще бъде придружена от издание с репродукции и текстове върху пейзажа, портрета и рисунката на Щъркелов. То ще съдържа най-изчерпателното до момента проследяване на живота на художника в дати, както и богата библиография.

Портрет на Мария, майката на художника, 03.02.1924 г., въглен, паус, 33,1 х 26,7 см.

Изложбата ще продължи до края на явгуст, а датата на официалното откриване и представянето на  придужаващото я издание ще бъде оповестена допълнително.

Share