Новини

100 години от рождението на художника – СГХГ, София

През  май-юни 1990 г. Министерството на културата и Софийска градска художествена галерия отбелязват (с една година закъснение) 100 години от рождението на Константин Щъркелов. В експозицията са включени творби, предоставени от Богдана Щъркелова, дъщерята на Григор Василев – Ангелина Огнянова и от държавните галерии в Пловдив, Кърджали и Благоевград.

 

Изложбата е придружена от каталог и е широко отразена в пресата.

Изправени сега пред 100-годишната временна дистанция от рождението на Константин Щъркелов, почитателите на изкуството му, а и по-младите зрители за първи път от 30 години насам ще видят подредени в една обща експозиция произведенията на големия майтор, представящи само част от огромното му творчесто. Нека тази изложба бъде приета като частична реабилитация за всичко онова, което бе сторено в миналото срещу личността и творческото дело на Константин Щъркелов пред очите на цялата ни общественост, която едва сега разполага с възможността да изрази отношението си към неговата висока естетическа и духовна стойност.

Максимилиян Киров, в. Култура, бр. 25 от 1990 г.

Софийската градска галерия представя сега, след 30 години мълчание, творчеството на Щъркелов – ненадминатия майстор на акварелния пейзаж.

Юлиана Недева, сп. Картинна галерия, бр. 9 от 1990 г.

Изложбата на Константин Щъркелов в Софийската градска художествена галерия стана едно от явленията в художествената култура на последно време. Тя бе посетена от хиляди хора и се наложи да я продължат с месец.

Калин Николов, В. Литературен форум. Бр. 29 от 1990 г.

Share