Новини

„Щъркелов играе билярд“ – сатирична пластика от Янко Павлов

През 2010 г. на търг, организиран от Сезони Форум, се появяват две гипсови склуптори от Янко Павлов (1888 – 1974) – автор, най-вече познат със своята сатирична пластика, но и с паметника на Първото Българско Велико народно събрание, издигнат в местността Оборище.
Едната е уловила Константин Щъркелов – играещ билярд с официален костюм, папийонка и модни обувки, а другата представя художника Александър Божинов – облечен с дълго сако и брич, на главата с широкополо бомбе, държащ в ръце скицник.

Всъщност бохемската атмосфера и веселието в света на художниците преди 9 септември 1944 г. са живо пресъздадени не от кой да е, а от един от активните участници в шумните артистични купони – именно Янко Павлов, който дори става член на Оркестъра на Бръмбъзъците – състав от приятели, музициращи на самоделни инструменти, очаквани с нетърпение на карнавалните балове в Дома на изкуствата и печата. Божинов е оставил една карикатура на „Бръмбъзъците“ – той е с дайре в ръка:

karikatura_bojinov

Изглежда Божинов не е участвал само в един „оркестър“ като изпълнител на дайре – статията във вестник  „Заря“ от 12.02. 1935 г. по случай юбилейната изложба на Константин Щъркелов информира за музикалната програма, изнесена от българския „Джаз-банд“. Диригент на този състав е Илия Бешков, а музикантите са само художници – Дечко Узунов е на тъпана, дайрето се бие от Александър Божинов и т.н.

Години по-късно можем да видим Щъркелов, Божинов и Павлов във фотография от изложбата на Щъркелов през 1956 г. в Пловдив:

shtarkelov, bozhinov, pavlov

 

Автор на текста: Елисавета Петрова

Източници:

ЦДА

www.news.bg

www.artprice.bg

 

 

Share