Манастира Лешок

„Манастира Лешок“  е акварел с размери 28 х 18 см, подписан и датиран – 03.08.1917 г. Картината е частно притежание, участвала е в търга „Изкуство XX ВЕК“ , отганизиран от аукционна къща „Виктория“ през декември 2009 г. в хотел „Шератон“, където е сменила собственика си.

Интересно е да се отбележи, че е известна още една картина от същото място, рисувана по същото време – „Край Манастира“„. Този акварел е бил част от Златната колекция на галерия „Лоранъ“, в момента е частна собственост.

Лешочкият манастир е манастир в диоцеза на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, а в миналото в диоцеза на Българската екзархия, като се явява общо название за три църкви край село Лешок, Тетовско в Република Македония.

leshok monastiry

Най-старата църква е „Свети Атанасий“ от 19 век, която се намира на мястото на манастирския чифлик на средновековния манастирски комплекс „Свети Атанасий“ (12 век), чийто останки пък се намират над калето на Лешок. Тя понася значителни щети по време на военния конфликт през 2001 година, но е възстановена в 2005 година. Втората църква „Успение Богородично“ е двуапсидна църква от 19 век, изографисана от майстор Михаил Панайотов от Галичник в 1849 г. при игумена Силвестър (1845 – 1860). Църквата параклис „Св. св. Кирил и Методий“ се помещава в източната страна на южния корпус на манастира.Третата църква на манастирския комплекс е посветена на Лазар Хребелянович и е построена по югославско време между Първата и Втората световна война.

 

 

Share