Новини

Пейзажи със старини в НХГ

30.12.2017 |

Изложбата „Пейзажи със старини“  от колекцията на Националната галерия, посветена на Андрей Протич, може да бъде видяна в „Двореца“ до 18 февруари 2018 г.

В текста към изложбата кураторът Доротея Соколова разяснява, че „пейзажи със старини, макар и спорадично, се появяват в българското изкуство още през възрожденския период, като отглас на широко развития в европейската живопис от ХVІІ век насетне жанр, но неговото самостоятелно и широко развитие започва към първото десетилетие на ХХ век и процъфтява през 20-те и 30-те години на века…Първата модерна живописна работа, която бележи самостоятелното развитие на жанра у нас и датира от времето на обсъждане и приемане на Закона за старините (1911), е РУИНАТА СВ. СОФИЯ на Никола Петров.“

Именно от 1911 г. е и едно от произведенията на Константин Щъркелов, включено в изложбата – акварелът „Напрестолен кръст“, окачен редом до „Летокският манастир“ – неправилно разчетен надпис, означаващ в действителност изобразения Лешочки манастир, който срещаме не веднъж в творчеството на художника:

В изложбата участва още едно произведение от Константин Щъркелoв – „Димотика“, акварел и креда от 1912 г.:

 

Share