Новини

„Константин Щъркелов – рисунки и акварели“ – галерия Виктория

По повод 125 години от рождението на художника в началото на 2015 г. (от 15.01. до 30.01.) галерия Виктория излага 53 акварела и рисунки на Константин Щъркелов.

Голяма част от рисунките са направени върху листове от тетрадка. Сред тях е и цикъл автопортрети от лятото на 1913 г., когато Щъркелов е на фронта. 24-годишният тогава художник се е изобразил в различни настроения – усмихнат, сърдит, намръщен, тъжен.

От същата тетрадка са и няколко образа на приятели. Като скицата на Петър Морозов – самия той майстор на акварела, подкрепял по-младия си колега. Или на журналиста общественик Григор Василев, първия колекционер на Щъркелов; както женски моливи пейзажни мотиви, повечето превърнати по-късно в картини.

Сред рисуваните известни имена е и знаменитият оперен  ас Фьодор Шаляпин, когото Щъркелов рисува по време на гастрола му през 1934г. в България. Предполага се, че Щъркелов го е рисувал на маса в известната по онова време кръчма „Широката механа“ при една от срещите на знаменития певец с български артисти.

Share