Новини

„120 години от рождението на Костантин Щъркелов“

Юбилейната изложба по случай 120 години от рождението на художника се провежда през пролетта на 2009 г. – от 25 март до 14 април 2009 г. в Градска художествена галерия – Варна. Кураторът на изложбата, г-жа Пламена Димитеова-Рачева споделя пред http://www.varnacity.info:

„Уникална и мащабна изложба с произведения на Константин Щъркелов (1889 – 1961) от националните и обществени фондове на музеи, галерии, архивни и библиотечни фондове в България се представя в Градската художествена галерия на  Варна. В експозиция са показани над 350 музейни експонати, които дават цялостна представа за изкуството на художника, като пейзажист и портретист. Репрезентативни акварелни творби, салонни портрети, подготвителни рисунки, ескизи, графики, портретни скици, шаржове, театрални портрети, батални произведения – живопис, рисунки, фотографии, пейзажи от Рила, Пирин, Стара планина, Македония, от най-красивите кътчета на българската природа, натюрморти с цветя очертават богатия сюжетен и тематичен кръг на изложбата.

Юбилейната изложба посветена на изкуството на Константин Щъркелов има общонационално значение. В нея за първи път се показват творби от личната колекция и архив на художника, дарени на ЦДА (Централен държавен архива, София) от неговия зет Георги Антов и творби от колекцията на Григор Василев, подарени на ЦДА от неговата дъщеря Ангелина Огнянова. Показана е избрана колекция с творби от Военната изложба на България в Берлин през 1916-1917 г., която е станала основополагащ фонд на Националния Военно-исторически музей в София и колекцията на Националната художествена галерия, София дарена през 2000 г. от Лидия Антонова.

Изложбата стана възможна със сътрудничеството на проф. Божидар Димитров – Директор на НИМ, о.з. П. Йотов – Директор на НВИМ, София, Боряна Божашка – Директор на Дирекция “Архиви” и Панто Колев – Директор на международна и издателска дейност на ЦДА, на Борис Данаилов – Директор на НХГ, Аделина Филева – Директор на СГХГ, на Ал. Янакиев – Директор на Институт по изкуствознание на БАН, а също и на Директорите на художествените галерии в Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Добрич, Русе, както и на г-жа Емилия Милкова – Директор на Регионална библиотека Варна. Богатия документален материал събран от Регионална библиотека Варна под ръководството на Кристияна Димчева и разработен дигитално ще бъде представен виртуално в експозиция. За изложбата се подготвя каталог.

Идеята за изложбата е Директора на Градската художествена галерия–Варна Ванко Урумов. Екипът по експозицията работи под негово ръководство и с участието на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева.“

По подготовката на материалите за изложбата са работили специалистите от НИМ-София – Ралица Русева, НВИМ – Даниела Ганчева, Музея стара София – Франческо Касабов, НХГ – Доротея Соколова, ЦДА – Ива Бурилкова и Цочо Билярски и др. на които изказваме дълбока благодарност.

Изложбата се провежда със съдействието на СБХ, Областна управа Варна, Община Варна – Дирекция “Култура и духовни дейности”.

Share